Ця французька приказка – яскраве підтвердження відомої кулінарної істини: такому доповненню до основної страви під силу не тільки надати їй оригінального насиченого смаку, пікантних ноток, розкрити нові відтінки, а й навіть виправити помилку в приготуванні. Тож соуси – справжня знахідка для кухаря. Кетчуп, майонез та гірчиця – це вже банально та не цікаво. Сьогодні полиці супермаркетів просто переповнюють різноманітні соуси з найнеочікуванішими смаками. Та не кваптесь купувати перше, що впаде в око. Зверніть увагу на український продукт – з локальних овочів, без консервантів чи домішок.
А приготували цей «український продукт» сьогодні на уроці виробничого навчання майбутні кухарі КЗ «Тячівський професійний ліцей» ЗОР під керівництвом наставника Ганни Григоренко (професія кухар, офіціант). Як щодо поєднати в одному соусі малину, м’яту, імбир та корнішон? А може чилі, абрикос, вишню і розмарин? Такі сміливі експерименти можливі, а чом би й ні, вважають учні групи №3! А експериментували вони сьогодні над такими соусами: соус бешамель, соус червоний з корнішонів, білий з грибами, соус голландез, соус десертний «Абрикосовий», малиновий та шпинатний соус. Попереджаємо: рівень гостроти всюди різний – від легкого до пекельного, від ніжно-солодкого поєднання до тих, які горять та палають у роті. Але підходять вони як до м’яса, сиру, морепродуктів, так і до морозива чи коктейлів.
Смачного!
Марта Копчалюк, методист КЗ «Тячівський ПЛ» ЗОР