У рамках швейцарсько-українського проєкту DECIDE, за підтримки ГО «Асоціація громадського харчування» та ГО «Cult Food» на базі Кулінарного хабу Бориспільського професійного ліцею з 21 по 23 серпня проходили навчальні заходи для майстрів виробничого навчання – тренерів центрів підвищення кваліфікації кухарів (кулінарних хабів). Проєкт реалізується в рамках стратегії реформи шкільного харчування першої леді Олени Зеленської.
Закарпатську область представляла майстер виробничого навчання КЗ «Тячівський професійний ліцей» ЗОР Овечкіна Анастасія, яка успішно пройшла теоретичний онлайн-курс та потрапила до списку учасників практичного навчання «Роль профтехосвіти у впровадженні шкільного харчування».
Практичні заняття проводили:
шеф-кухар, ідеолог проєкту «Cult Food», автор Збірника рецептур для харчування дітей в закладах освіти Євген Клопотенко;
голова громадської організації «Національна асоціація громадського харчування», керівник Команди реформи шкільного харчування Орест Степаняк.
Страви готували на звичайному та на сучасному професійному обладнанні, аби побачити різницю.
Майстер-тренери готували та дегустували 10 страв зі шкільного меню:
Паста з зеленого горошку з буряком та насінням соняшника
Суп “Вішисуаз”
Банош
Сочевиця тушкована з овочами
Риба запечена з сиром у бешамелі
Кебаб з коріандром
Піца
Соус “Батерчикен”
Бламанже безлактозне
Компот з ягід з м’ятою
Планується, що майстер-тренери – «агенти змін», отримають сертифікати експертів кулінарного спрямування і набуті професійні компетентності передадуть колегам – майстрам виробничого навчання ЗП(ПТ)О регіону та кухарям шкільних їдалень, впроваджуючи цим самим реформу шкільного харчування.