У виробничій майстерні КЗ «Тячівський професійний ліцей» ЗОР завершується підвищення кваліфікації кухарів шкільних їдалень і садочків Дубівської та Нересницької територіальних громад за програмою «Впровадження різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти» (майстер виробничого навчання Олександра Погоріляк).
Цього разу учасниці практично відпрацьовували комплексну підсумкову роботу, яка передбачала складання одноденного меню та приготування комплексного обіду, до якого ввійшли такі страви:
вішисуа́з (фр. vichyssoise) – цибулево-картопляний крем-суп на вершковій основі; готується зі звичних продуктів: картоплі, цибулі, риби, бульйону та зелені.
бігос з гречкою та м’ясом курки – всього хвилин 25, і на столі прекрасна самостійна страва, яка поєднує в собі ситність гречки, ніжність курячого м’яса та характерний смак квашеної капусти, а зіра дає неймовірний аромат. Це чудовий варіант для ситного обіду, легко готується та смакує по-домашньому;
салат моркв’яний з родзинками – це простий і корисний салат, який можна приготувати як гарнір, або як перекус. Він складається з моркви, родзинок та заправки;
компот з ягід з м’ятою (полуничне мохіто) – це освіжаючий напій, який готується як з свіжих, так і з заморожених ягід. Додавання м’яти надає напою приємного аромату та смаку.
У межах реформи шкільного харчування меню розроблено так, аби забезпечити дітей усіма необхідними мікро- та макронутрієнтами, щоб підтримувати їхнє здоров’я, настрій і загальне самопочуття.
Марта Копчалюк, методист КЗ «Тячівський ПЛ» ЗОР